Selecteer een pagina

Leuke Johan’ vertelt het levensverhaal van een jongen uit Amsterdam West, die zijn weg zoekt in de woelige jaren zestig. In het keurige gezin waar Johan toe behoort ontbreekt de emotionele veiligheid; gevoelige zaken worden doodgezwegen. De grote maatschappelijke onderwerpen, politiek en religie laat Johan langs zich heen gaan, maar komt soms ongewild in het strijdtoneel dat aan de orde van de dag is in Amsterdam in de jaren zestig en zeventig. Voor werk en huisvesting is Johan aangewezen op eigen kracht en soms gaat het goed, maar vaker mis. Toch krabbelt hij steeds overeind en begint met veel energie aan een nieuw avontuur in de liefde en werk.

Johan is van nature opgewekt en klopt alles dat stroef is week met humor. Aandacht van vrouwen komt hij nooit tekort. Na zijn veertigste kruipt hij opnieuw uit een diep dal en hoopt met een bemiddelde levensgezellin in een meer stabiele fase terecht te komen. En belangrijker nog: zal hij de voortdurende hunkering naar liefde beantwoord zien?

Holtes-en-Uitsteeksels-boek-digitale-kloof-senioren

Inez is kunstenares en woont met haar twee tienerdochters in Amsterdam. Ze wordt verliefd op Frank, neemt waar dat hij zich ‘vreemd’ gedraagt, maar is niet bekend met zijn autistische persoonlijkheidsstoornis. Ze raakt verstrikt in een huwelijk dat intimiteit noch saamhorigheid kent.

Geleidelijk aan verdwijnt bij Inez het vermogen schilderijen te maken en ook het gezinsleven lijdt ernstig onder de dwangmatigheid van Frank. Inez raakt niet alleen haar werk kwijt, maar ook haar dochters. Als haar zelfrespect tot het dieptepunt is gedaald en ze alles verloren heeft waar ze van houdt, vlucht ze. Alleen, op een eiland in de Atlantische Oceaan, vraagt ze zich af of er nog mogelijkheden zijn het schilderen weer op te pakken.

Passie voor de kunst, identiteit en inzicht, zijn de elementen die dit verhaal verbinden.

‘Holtes en uitsteeksels, de wereld de rug toekeren’, is een verhaal over de digitale kloof tussen de oudere en jongere generatie, over moeizame ouder-kindrelaties, en over het vertrek naar een meer aangename omgeving. De twee hoofdpersonen kennen elkaar nauwelijks, maar besluiten samen af te reizen naar het zuiden.

Stut is al jaren dakloos en heeft last van wanen en voor Christine is er op sociaal gebied niets meer wat haar aan Amsterdam gebonden houdt. Zij hebben beiden een uitgesproken mening over de ondergang van de wereld, waarvan zij geloven dat die is ingezet door de ontwikkeling van de technologie, met name internet, sociale media en afluisterpraktijken.

Tijdens hun reizen en verblijf op verschillende locaties wordt de relatie tussen de twee regelmatig ernstig verstoord door de achtervolgingswanen van Stut, maar er is ook genegenheid. Een sympathieke schipper die hen gastvrij opneemt verkeert in grote financiële problemen, maar door de kennismaking met Stut en Christine krijgt zijn leven een onverwachte wending.

Holtes-en-Uitsteeksels-boek-digitale-kloof-senioren

Jay is de zoon van oorlogsslachtoffer Sam en wordt drie jaar na de tweede wereldoorlog in Amsterdam-Noord geboren. Het trauma van vader maakt het onmogelijk te communiceren en de moeder praat ook niet; zij leeft in haar eigen kleine wereld.

Als één van Jay’s liefdes hem een dochter schenkt, leeft hij alleen nog voor haar, maar als het meisje ouder wordt keert ze zich van hem af. Dan voelt hij zich opnieuw afgewezen en er ontstaat bij hem verwerping van alles dat joods is.

Theorieën over de ontkenning van de holocaust, worden zijn houvast. Ze vormen een alibi voor zijn frustratie. Daarmee kan hij zijn vader, die hem nooit zag staan, zelf afwijzen.

De Ontkenner is een boek voor lezers met eelt op de ziel.