Selecteer een pagina

Inez is kunstenares en woont met haar twee tienerdochters in Amsterdam. Ze wordt verliefd op Frank, neemt waar dat hij zich ‘vreemd’ gedraagt, maar is niet bekend met zijn autistische persoonlijkheidsstoornis. Ze raakt verstrikt in een huwelijk dat intimiteit noch saamhorigheid kent.

Geleidelijk aan verdwijnt bij Inez het vermogen schilderijen te maken en ook het gezinsleven lijdt ernstig onder de dwangmatigheid van Frank. Inez raakt niet alleen haar werk kwijt, maar ook haar dochters. Als haar zelfrespect tot het dieptepunt is gedaald en ze alles verloren heeft waar ze van houdt, vlucht ze. Alleen, op een eiland in de Atlantische Oceaan, vraagt ze zich af of er nog mogelijkheden zijn het schilderen weer op te pakken.

Passie voor de kunst, identiteit en inzicht, zijn de elementen die dit verhaal verbinden.

Holtes-en-Uitsteeksels-boek-digitale-kloof-senioren

‘Holtes en uitsteeksels, de wereld de rug toekeren’, is een verhaal over de digitale kloof tussen de oudere en jongere generatie, over moeizame ouder-kindrelaties, en over het vertrek naar een meer aangename omgeving. De twee hoofdpersonen kennen elkaar nauwelijks, maar besluiten samen af te reizen naar het zuiden.

Stut is al jaren dakloos en heeft last van wanen en voor Christine is er op sociaal gebied niets meer wat haar aan Amsterdam gebonden houdt. Zij hebben beiden een uitgesproken mening over de ondergang van de wereld, waarvan zij geloven dat die is ingezet door de ontwikkeling van de technologie, met name internet, sociale media en afluisterpraktijken.

Tijdens hun reizen en verblijf op verschillende locaties wordt de relatie tussen de twee regelmatig ernstig verstoord door de achtervolgingswanen van Stut, maar er is ook genegenheid. Een sympathieke schipper die hen gastvrij opneemt verkeert in grote financiële problemen, maar door de kennismaking met Stut en Christine krijgt zijn leven een onverwachte wending.

Jay is de zoon van oorlogsslachtoffer Sam en wordt drie jaar na de tweede wereldoorlog in Amsterdam-Noord geboren. Het trauma van vader maakt het onmogelijk te communiceren en de moeder praat ook niet; zij leeft in haar eigen kleine wereld.

Als één van Jay’s liefdes hem een dochter schenkt, leeft hij alleen nog voor haar, maar als het meisje ouder wordt keert ze zich van hem af. Dan voelt hij zich opnieuw afgewezen en er ontstaat bij hem verwerping van alles dat joods is.

Theorieën over de ontkenning van de holocaust, worden zijn houvast. Ze vormen een alibi voor zijn frustratie. Daarmee kan hij zijn vader, die hem nooit zag staan, zelf afwijzen.

De Ontkenner is een boek voor lezers met eelt op de ziel.

‘De jukebox van Varkenshoeder’ is een verhaal over gekwetst worden en overleven. Het legt verbanden tussen opera en het echte leven. De veertienjarige Hannah wordt door de minnaar van haar moeder uit huis gestuurd. Ze vindt werk bij een jachthaven, waarvan de eigenaar vroeger varkenshoeder was.

Samen ontvluchten ze de werkelijkheid als ze zich verplaatsen in geliefde operascenes, de passie die ze delen. Hannah kent vele angsten, maar leert zich gaandeweg weren. Varkenshoeder helpt het lot een handje en zorgt dat zij van de bedreigingen van moeders minnaar afkomt. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig.