Selecteer een pagina

‘Leuke Johan’, een Amsterdams verhaal

is een roman die leest als een biografie. Met veel bijzondere foto’s van oud Amsterdam. Auteur Hannah Waterman heeft in dit boek verhalen gebundeld uit het leven van Johan. Ze schetst situaties van het gezin waarin hij opgroeit, zijn weg naar het volwassen worden, werkkringen en liefdesleven. Met weinig woorden zet ze de bijzondere gebeurtenissen in Johan’s leven neer en de mensen om hem heen. Als lezer wordt je vanzelf uitgedaagd mee te gaan in al deze levensfases, waarbij vrije liefde, de Provo- en hippietijd, vrouwenemancipatie en homoseksualiteit op een vanzelfsprekende manier aan de orde komen. Alles zonder waardeoordelen.
Johan is op zoek naar een spannender leven en laveert handig tussen de geldende morele regels en de revolte in de jaren zestig. Zijn leven speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Johan wordt geboren in de hoofdstad, groeit er op en heeft karaktertrekken die lijken te passen in het plaatje dat van Amsterdammers veelvuldig wordt geschetst: tolerant, tegendraads en behept met typische Amsterdamse humor.

Al schrijvende vroeg auteur Hannah Waterman, zelf geboren Amsterdamse, zich af of ‘echte Amsterdammers’ wel bestaan.
Onderzoeksresultaten van de ‘Amsterdamse Burgermonitor 2017’ zeggen er het volgende over: 81% van de inwoners voelt zich zeer verbonden met de stad. Opvallend daarbij is dat de meeste Amsterdammers er niet werden geboren, maar gaandeweg de liefde voor de stad ontwikkelen. Vergeleken met andere steden lijkt Amsterdam op een passantenhuis: al eeuwenlang wisselt de bevolking snel qua samenstelling – en wellicht is Amsterdam daardoor juist een zo levendige en bijzondere stad. 39% is er geboren, maar de immigranten die een deel van hun cultuur inbrengen, maken Amsterdam zeker zo interessant.

Binnen het gezin waarin Johan opgroeit, vindt hij weinig houvast. Naar school gaat hij zelden. Zijn droom is ooit fortuinlijk in zaken te zijn, naar bekende voorbeelden van eenvoudige mannen met een groot imperium, zoals in de American Dream. Het gebrek aan geborgenheid en liefde in zijn jeugd, dat een ondoorgrondelijke leegte in zijn bestaan blijft, vult hij op met nieuwe toekomstplannen en nieuwe vriendinnen. Altijd met de inzet van zijn meest doelmatige instrumenten: charme en humor.

Auteur: Hannah Waterman
Paperback 242 pagina’s (binnenkort ook als E-book te bestellen)
Uitgeverij: De Plassen
Uitgegeven in december 2020

‘Het Zevende Hemd’ sleept de lezer mee in een problematische relatie.

Het verhaal gaat over het kunstenaarsleven van Inez en haar huwelijk met de autistische Frank.

Korte inhoud:
Inez is kunstenares en woont met haar twee tienerdochters in Amsterdam. Ze wordt verliefd op Frank, neemt waar dat hij zich ‘vreemd’ gedraagt, maar is niet bekend met zijn autistische persoonlijkheidsstoornis. Ze raakt verstrikt in een huwelijk dat intimiteit noch saamhorigheid kent.
Geleidelijk aan verdwijnt bij Inez het vermogen schilderijen te maken en ook het gezinsleven lijdt ernstig onder de dwangmatigheid van Frank. Inez raakt niet alleen haar werk kwijt, maar ook haar dochters. Als haar zelfrespect tot het dieptepunt is gedaald en ze alles verloren heeft waar ze van houdt, vlucht ze. Alleen, op een eiland in de Atlantische Oceaan, vraagt ze zich af of er nog mogelijkheden zijn het schilderen weer op te pakken. Passie voor de kunst, identiteit en inzicht, zijn de elementen die dit verhaal verbinden.

Digitale kloof inspiratiebron voor nieuw boek Hannah Waterman

Auteur Hannah Waterman heeft deze week haar boek ‘Holtes en Uitsteeksels’ gepubliceerd. De roman beschrijft het leven van twee senioren die op de vlucht gaan voor de moderne tijd. De digitale kloof, de hectiek, drukte en de alsmaar toenemende regelgeving in Nederland doet hen besluiten om op de bonnefooi Nederland te verlaten. Ze willen – nu ze nog kunnen – hun leven elders voortzetten. Genieten van ongerepte natuur, een goed klimaat en serene rust. Maar vinden ze de rust waar ze zo op hopen? En waar komt plotseling het verdriet vandaan? Met het boek ‘Holtes en Uitsteeksels’ speelt auteur Waterman in op twee actuele thema’s in Nederland: de enorme digitale kloof tussen ouderen en jongeren en de populariteit van emigreren onder senioren. “Het boek geeft een goed beeld van de huidige wereld. De moderne tijd schrikt ouderen af, met name op het gebied van persoonlijke communicatie. De inhoud wordt steeds onbelangrijker. Drukte, hectiek en amusement voeren de boventoon. En dat is pijnlijk. Ja, het boek bevat autobiografische elementen. Ik ben ook een nieuw leven begonnen op een eiland in de oceaan.”

Hoofdpersonages ontvluchten cybercultuur in Nederland

Voor het schrijven van het boek verrichte auteur Waterman gericht onderzoek. De stroom emigranten groeit flink. Recente cijfers van het CBS tonen aan dat maar liefst 150.000 mensen het afgelopen jaar zijn geëmigreerd uit Nederland. Tussen 2000 en 2015 verdubbelde het aantal emigrerende senioren. Qua internetgebruik ontdekte Waterman dat senioren wel iets meer online zijn, maar dat slechts 34% van de 65- tot 75-jarigen actief is op sociale netwerken. “Senioren zijn echt op zoek naar inhoud, niet voor niets is krant lezen een van de populairste online activiteiten van 65-plussers. De ouderen zijn niet opgegroeid met chatten, Whatsappen en Facebooken en indien het wel door hen gebruikt wordt leiden deze vormen van communicatie niet tot echte verbindingen. De computergestuurde cybercultuur ontwikkelt gaandeweg een nieuwe mens en schaffen de oude af. Tijdens deze verandering vallen er slachtoffers, de ouderen. “De hoofdpersonages in mijn boek ontvluchten deze wereld. Net als de ruim 17.000 andere senioren die Nederland nu jaarlijks verlaten. Allen op zoek naar nieuw geluk.”

Het boek ‘Holtes en Uitsteeksels’ is online te koop als paperback en als ebook op de website www.boekenbestellen.nl.